top of page

Zorg voor zorgpersoneel; tweede golf eist zijn tol

Het is opnieuw code rood in Nederland. Golf nummer twee heeft zich aangekondigd. Het aantal besmettingen verdubbelt iedere week en ziekenhuizen stromen weer vol met corona-patiënten. Zo ook bij het Elizabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg. Woordvoerder Wim Pleunis laat zich uit over de verontrustende cijfers. “We staan aan de vooravond van de tweede golf.”

​

9 oktober 2020

​

In de tien Brabantse ziekenhuizen plus Weert liggen momenteel 160 corona-patiënten, waarvan 35 op de IC. Exacte cijfers voor Tilburg benoemt Pleunis niet. Het ETZ kan het aantal vooralsnog aan, maar dat zal niet lang meer duren. Grafieken en trends worden nauwlettend in de gaten gehouden, en die voorspellen weinig goeds. Er is geen zicht op daling. De woordvoerder verwacht daarom dat in het weekend de reguliere zorg afgeschaald moet worden. “Het streven is om 80% door te laten gaan, maar dat is afhankelijk van het aantal besmettingen. Het wordt koffiedik kijken.”

​

Er is veel lering uit de eerste golf getrokken. Zo daalde de reguliere zorg in het voorjaar bijna tot nul. Mensen bleven zelf weg. Ze waren bang om corona op te lopen en wilde de ziekenhuizen niet belasten. Dat mocht geen tweede keer gebeuren. Mensen worden daarom nu opgeroepen om wel naar de dokter of huisarts te gaan als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is. Ook hebben ziekenhuizen geleerd hoe ze patiënten het beste kunnen opvangen en verzorgen om de zorg zoveel mogelijk overeind te houden. Ze evalueerden de periode van maart tot mei en maakte scenario’s voor een eventuele tweede golf: Wat te doen als er zoveel patiënten komen, en bij zoveel?

​

Je kunt niet zeggen dat ziekenhuizen zich slecht hebben voorbereid op een tweede golf, en toch lijkt het ze opnieuw te overvallen. Hoe kan dat? “Het komt eerder dan gehoopt en verwacht”, legt Pleunis uit. Want waar Nederland tijdens de eerste golf het corona-virus met een intelligente lockdown aardig de kop in wist te drukken, liet iedereen de teugels langzaam vieren. En daar ondervinden we momenteel de gevolgen van. Het virus slaat keihard terug. Met name het zorgpersoneel moet alweer aan de bak, en dat terwijl ze net waren bekomen van de eerste golf. Pleunis ziet het in het ETZ: “Sommige collega’s hebben in het voorjaar een flink inspanning geleverd en dat heeft zowel mentaal als fysiek zijn impact gehad. Niemand zit te wachten op een herhaling, maar er zal weer een beroep moeten worden gedaan op de zorg.” 

​

Het ETZ probeert daarom ook zo goed mogelijk te zorgen voor haar personeel. Ze gaan in gesprek met ze, geven ze aandacht en begeleiden ze waar nodig is. Zo hebben medische psychologen het drukker dan ooit te voren. Zij praten met collega’s over mentale klachten en dat wordt enorm gewaardeerd onder het personeel, vertelt Pleunis. Het ziekteverzuim is inmiddels ook weer genormaliseerd bij het ETZ. Maar hoelang houden zorgmedewerkers dit nog vol? Hoelang kunnen zij nog op hun tenen lopen? “Niemand weet hoe lang dit gaat duren. Dus het is heel belangrijk om je aan de maatregelen te houden. Anderhalf meter, goede handhygiëne en het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte. Zo kunnen we verdere verspreiding van het virus voorkomen.”

bottom of page