top of page

Tegenstrijdige belangen voor plastisch chirurg Janssen

De plastische chirurgie is booming business. Vakanties worden gecanceld, een middagje terras zit er niet meer in en ook een bezoek aan het theater is geen optie. Mensen hebben tijd en geld om hun huis, hun tuin en hun gezicht te laten verbouwen. Toch is plastisch chirurg Martin Janssen, van Janssen Kliniek in Oisterwijk, fel tegen de maatregelen. “Ik had het liever bij het normale leven gehouden.”

 

Het was een opvallend nieuwtje in corona-tijd. Waar de horeca en de cultuursector hard werden geraakt door de lockdown, kwamen vanuit de plastische chirurgie juist positieve geluiden. Het zou drukker zijn dan ooit. Janssen Kliniek kan dit bevestigen. “In maart was er gelijk een stijging. Tijdens de eerste lockdown belde heel veel mensen op. ‘Ik kan niet naar werk. Ik kan niet dit, ik kan niet dat. Kan ik niet nu geopereerd worden?’” Daar zei de chirurg natuurlijk geen nee tegen. Zijn zaak draait op volle toeren. “Normaal opereren wij één of twee dagen onder narcose per week. Nu draaien beiden operatiekamers gewoon de hele week onder narcose.”

​

Het vele videovergaderen wordt als grootste oorzaak gezien van het stijgende aantal plastische ingrepen. Mensen zien opeens hun oneffenheden op het beeldscherm en besluiten om het weg te laten werken. Janssen hoort dit ook enkele keren van klanten. “Dan zitten ze voorover naar zichzelf te kijken en begin het te hangen. Dat vinden mensen maar niks. Maar ja, dat geldt alleen voor de facelifts en die zijn wel redelijk normaal gebleven.” Volgens hem ligt het meer aan het geld dat mensen overhouden in deze tijd.

 

​

​

​

​

​

      

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

De kliniek vond al snel een specialist uit Vught. Binnen no-time konden weer operaties onder narcose worden uitgevoerd. Dat was niet overal het geval. Ziekenhuizen schaalden tijdens de eerste lockdown de reguliere zorg grotendeels af en ook veel plastische ingrepen konden niet doorgaan. Het maakte de collega’s van Janssen jaloers. ’Wij kunnen niet in het ziekenhuis opereren. Dan kan het toch niet zo zijn dat je wel opereert in een privékliniek’, kreeg hij te horen. Hij trok zich niks van de aantijgingen aan. “Omdat jullie bang zijn spring ik niet mee in de sloot. Ze kunnen beter blij zijn. Het gaat toch om de patiënt, die moet geopereerd kunnen worden.”

 

De maatregelen zijn inmiddels weer strenger geworden en Janssen verwacht dan ook dat het druk blijft bij zijn kliniek. “Daar ga ik wel vanuit, totdat straks de wereld weer open gaat en mensen geld op andere plekken kunnen besteden. Dan zal het weer afnemen.” Ondanks dat de plastisch chirurg dan minder klandizie heeft, hoopt hij wel dat de regels versoepeld worden. “Dan heb ik hier iets minder te doen, maar buiten meer. Dat is voor de hele samenleving beter.”

surgery-4607282_1280.jpg

De plotse stijging van het aantal patiënten was voor de kliniek wel even lastig, zeker in het begin van de coronacrisis toen Janssen zonder specialisten kwam te zitten. “Academische ziekenhuizen verboden hun anesthesisten om naar Brabant af te reizen en die van ons kwam uit Utrecht, dus die mocht niet komen.” Zijn kliniek was de dupe en hij was daarom ook zeer ontstemd met de beslissing. “Op basis waarvan kunnen zij dat verbieden? En het wordt ook nog geaccepteerd. Het is te gek voor woorden. We zitten niet in Rusland. Het is gewoon Nederland waar we vrij verkeer van goederen en diensten hebben.”

bottom of page