top of page

'Das echt zund'


Geen gezellige derde helft meer na een wedstrijd, geen kaartavondjes meer na een training en geen frituurlucht meer die over het sportpark waant. De kantines zijn op slot. Voor vele sportverenigingen doet dat zeer in de portemonnee. Zeker in Brabant, waar ze niet vies zijn van een snackie en een pilske. In de serie ‘Das echt zund’ wordt in iedere aflevering een andere Brabantse amateurclub uitgelicht die zich uitlaat over de maatregelen. Deze keer Rugbyclub The Dukes uit Den Bosch. 

De lichtmasten staan opvallend genoeg aan op het terrein van The Dukes. De jongens onder achttien hebben training en ouders kijken vanaf de zijlijn toe. “Normaal is de groep groter, maar in twee teams zijn enkele coronagevallen geconstateerd”, vertelt Eric van der Zande, voorzitter van de vereniging. Een week eerder heeft Rutte nog besloten om de amateursport voor één maand stil te leggen. De voorzitter zat tijdens de persconferentie lekker te eten in een restaurant. “Ik dacht: ‘Ik heur het wel.’”
 
Wel vond er één dag later meteen een crisisberaad met alle bestuurders plaats om de maatregelen zo goed mogelijk op te pakken. Van der Zande is namelijk bang dat de coronacrisis op den duur ook intrinsieke schade gaat aanrichten. De inkomsten van The Dukes bestaat zoals vele andere verenigingen uit 1/3de contributie 1/3de sponsoren en 1/3de horeca, en die laatste ligt al sinds februari op zijn gat. Vanaf dat moment hebben ze daar geen rooie cent meer aan verdiend. 

Het horecagedeelte kostte de club zelfs geld, al kozen ze daar zelf voor. Ze besloten om de kantine in de zomer te laten draaien, maar dat moest natuurlijk wel op anderhalve meter afstand enzovoorts. Dat was een hoop geregel en het kostte de club meer dan dat het opleverde. Niks heel ernstigs, want The Dukes is een gezonde club en kan wel wat lijden, maar hun potje is niet oneindig. “Op een gegeven moment zeggen leden en sponsoren op, want er is geen haar op mijn hoofd die zegt dat dit binnen één maand voorbij is. En dat gaan we voelen”, aldus Van der Zande. 

De eerste lockdown kwam al hard aan bij de rugbyvereniging. Met name op sportief vlak. The Dukes zaten middenin het seizoen toen de competitie bruut werd stilgelegd. Een vervelende situatie voor de club en ook Van der Zande was er niet content mee. Hij vindt de maatregelen erger dan de kwaal. “Als je alle lichamelijke schade door het niet sporten en de mentale schade onder jonge mensen en de eenzaamheid onder ouderen bij elkaar optelt, dan komen we op grotere cijfers uit dan de coronadoden.” Volgens hem moeten we de kwetsbaren beschermen en de rest door laten draaien. 

Dat is nu niet het geval. Het rugbyen lag een lange tijd stil, maar het veld van The Dukes werd belegerd door recreanten. Een vreemde situatie. “Er stonden een keer 140 man te sporten. In het ene hoekje waren jongens aan het voetballen en ergens anders op het veld speelden een clubje gasten rugby, maar dat waren geen leden. Die kenden wij niet eens.” Het was voor Van der Zande heel wrang om te zien. De gemeente plaatste na een tijdje nog een bord en zette het veld met lint af. Na één dag verdween het alweer. The Dukes maakten daarom een afspraak om geen derden meer toe te laten op het veld als zij zelf aanwezig zijn. Want na de eerste lockdown stonden haar leden te popelen om weer te mogen rugbyen. “Je kunt het vergelijken met koeien die in de lente de wei weer in mogen”, lacht de voorzitter.

Lang konden de rugbyers niet genieten. Na twee weken werd de amateursport opnieuw stop gezet. Alleen trainen in groepjes van vier is nog toegestaan. Dat doet de rugbyvereniging dan ook, bijna heel de week lang. Trainingen beginnen eerder en eindigen later, maar het is of dat of leeg en uitgestorven en de club wil niet terug naar de situatie in maart, april, mei toen het sporten helemaal stil lag. Andere clubs blijven daarentegen op slot. Iets wat Van der Zande niet snapt. “Als je nu dicht gaat denk ik dat je permanent schade aanricht. Teamsport is zo belangrijk op het moment.” The Dukes hadden dan ook geen zomerstop. Ze bleven dingen faciliteren om hun leden te laten rugbyen en een plek te bieden om samen te komen. 

Het clubhuis van de rugbyverenging is ook veel meer dan een kantine en mag door zijn verschillende functies gedeeltelijk open blijven. “Na de normale training zullen leden thuis moeten douchen, want op de club zelf is dat niet toegestaan. Maar diezelfde jongens hebben soms training van de junior academy en dan mogen ze wel douchen, omdat dat valt onder het onderwijsprogramma.” Als hij het moet uitleggen aan de leden, wijst hij gewoon naar boven. “Dan moet je bij Rutte zijn.” 

De club heeft binnenkort een uitgebreide vergadering over de komende tijd. Van der Zande weet niet hoelang leden het nog volhouden. “Nu vindt iedereen het bijzonder dat wij er moeite in blijven steken en staat iedereen nog schouder aan schouder, maar dat houden ze geen vijf maanden vol. Zeker niet als er geen zicht is op hervatting van de competitie.” Toch sluit hij positief af. “We zijn een krachtige en veerkrachtige vereniging, dus wij overleven dit wel.” Volgens hem heeft dat meer te maken met het verleden dan met nu. “Wij hebben altijd gezegd: ‘Als er iets gebeurt moeten wij nog wel een tijdje doorkunnen.’ Nou er is iets aan het gebeuren. Dat kunnen we wel vaststellen.” 

bottom of page