top of page

‘Das echt zund’


Geen gezellige derde helft meer na een wedstrijd, geen kaartavondjes meer na een training en geen frituurlucht meer die over het sportpark waant. De kantines zijn op slot. Voor vele sportverenigingen doet dat zeer in de portemonnee. Zeker in Brabant, waar ze niet vies zijn van een snackie en een pilsje. In de serie ‘Das echt zund’ wordt in iedere aflevering een andere Brabantse amateurclub uitgelicht die zich uitlaat over de maatregelen. Deze keer tennisvereniging Teco uit Oisterwijk.
 
Verscholen in de Oisterwijkse bossen ligt tennisvereniging Teco. Het is druk deze vrijdagochtend. Alle banen zijn bezet door vrouwen op leeftijd. De Tecolientjes krijg ik later te horen, vrouwen van boven de zeventig. Het clubhuis ziet er verlaten uit. Het is donker en barkrukken zijn op elkaar gestapeld. Dan gaat toch een deur open. Voorzitter John de Brouwer wenkt me naar binnen. “Wil je fris of water? Koffie kan ik je niet aanbieden, want ja het apparaat staat al even uit.”

Teco is met vierhonderd leden en vijf banen een kleine tennisvereniging, maar de laatste tijd komt in het nieuws dat tennis weer in populariteit stijgt door de coronacrisis. Voetbal en volleybal kan niet meer, dus dan maar een balletje slaan. Veel tennisclubs speelde in op het werven van nieuwe leden, maar Teco niet. Als bestuur besloten zij om hun eigen leden voorop te stellen. “Na die periode niks doen willen ze weer de baan op en wij vonden het als bestuur niet goed om onze vaste mensen te laten wachten”, vertelt De Brouwer. “Want die voetballers en volleyballers: zijn dat mensen die je bij je houdt? Of zijn dat leden voor een hele korte periode?” Daar bovenop zou het administratief een heel karwei zijn geweest.” 

Teco is daarom, in tegenstelling tot veel andere verenigingen, qua ledenaantal niet gegroeid in de laatste maanden. Wel zijn ze bewuster gaan plannen. Zo moeten leden van te voren digitaal afhangen. Op die manier kan het bestuur de toestroom van mensen goed reguleren. Ook het terras voor de kantine is anders ingedeeld. Tafeltjes zijn weggehaald om de anderhalve meter te waarborgen en in het clubhuis zelf zijn vakken en pijlen aangebracht om leden te instrueren. Verder dragen mensen achter de bar af en toe handschoenen, wordt de pinautomaat vaak zuiver gemaakt en gaat de tap een uur eerder dicht. “Het is vervelend, maar het is niet anders. Als jij aan je leden laat zien dat je er serieus mee om gaat, gaan je leden ook serieus met jou om.” 

De voorzitter is vooral het blij dat het tennissen nog door kan gaan. Hij ondervindt niet zoveel hinder als andere sectoren of sporten, maar mist wel de gezelligheid na de wedstrijd. “Even dat biertje drinken na je wedstrijd. Nu is het toch gewoon kaal. Ik ben maandagavond wezen tennissen en daarna ga je naar huis toe. Het sociale aspect valt weg.” Daarnaast loopt de club een boel inkomsten mis door de maatregelen van het kabinet. Op het moment van de eerste lockdown, begin maart, was het grootste toernooi van Teco net drie dagen bezig toen ze het moesten cancelen. Normaal gesproken zou het toernooi drie weken duren en de kantine drie weken op volle toeren draaien, maar naar dat geld kunnen ze nu fluiten. “Dat moet je toch terug zien te halen of bezuinigen.”

Teco hoeft niet te vrezen voor een faillissement. De club heeft een aardige buffer om de coronacrisis op te vangen. “Maar we moeten geplande investeringen waarschijnlijk uitstellen. We wilden hier intern gaan verbouwen. Tja, is dat wijs om te doen? Het geld is er wel, maar je weet niet wat er gaat gebeuren. Misschien hebben we dat straks nog nodig.” Bezuinigen op het onderhoud van de tennisbanen is absoluut uit den boze volgens De Brouwer. “De kwaliteit van tennis staat voorop. Als een net kapot is, moet het vervangen worden. Daar moet gewoon geld voor zijn.”

De club heeft daarom zoals vele andere een subsidie aangevraagd. “Dat is natuurlijk mooi. Dan krijg je een paar duizend euro van de overheid, maar dat is natuurlijk maar een klein druppie. Anderzijds, iets is beter dan niets.” Teco had ook geluk met de drankleverancier. Door onderling goed gemaakte afspraken kon alles wat over was terug en daar kreeg de club nog een leuk bedrag voor. Ze kunnen dus gewoon blijven bestaan, hoe het ook gaat lopen. 

Afgelopen dinsdag kondigde Mark Rutte tijdens een persconferentie nog een nieuwe set maatregelen aan. Hij noemde daarin expliciet tennis en vertelde dat dubbelen niet meer was toegestaan. De tenniswereld reageerde verontwaardigd. Ook voor veel leden van Teco kwamen de maatregelen rauw op hun dak vallen. De Brouwer: “Zijn woorden waren nog niet koud of mijn app ontplofte al.”

De voorzitter nam het zekere voor het onzekere en stuurde een mail rond met daarin de boodschap dat er voorlopig niet werd gedubbeld. Vervolgens zocht hij contact met de tennisbond en een dag later was de kou al uit de lucht. Er mocht gewoon gedubbeld worden. De interne competitie daarentegen blijft stilliggen. Een beslissing waar De Brouwer mee kan leven. “We willen rond 1 december weer starten met de interne competitie en als het weer het toelaat tijdens kerst en oud en nieuw doorgaan.” Hopelijk ontwaakt het koffieapparaat dan ook uit zijn winterslaap. 

bottom of page