top of page

'Das echt zund'

Geen gezellige derde helft meer na een wedstrijd, geen kaartavondjes meer na een training en geen frituurlucht meer die over het sportpark waant. De kantines zijn op slot. Voor vele sportverenigingen doet dat zeer in de portemonnee. Zeker in Brabant, waar ze niet vies zijn van een snackie en een pilsje. In de serie ‘Das echt zund’ wordt in iedere aflevering een andere Brabantse amateurclub uitgelicht die zich uitlaat over de maatregelen. Deze keer Eindhoven Atletiek.
 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

De trainers geven daarom momenteel via de app schema’s door aan leden, zodat iedereen thuis nog aan de gang kan. “De kern van een vereniging is bij elkaar komen, maar dat moeten we nu juist zien te voorkomen.” Waar hardlopers dus bijna niet meer op de club te vinden zijn, is dat voor andere onderdelen van atletiek niet meteen het geval. Zo waren de werpers sowieso nooit met veel man. Voor corona niet en nu nog steeds niet. Zij kunnen met twee man midden in het veld gewoon hun sport blijven beoefenen. Ook hinkstapspringen en sprinten is makkelijk te verdelen.
 

Het is de vereniging die dat bepaalt. Zij zagen aan het einde van de zomer de besmettingen alweer oplopen en wisten wat er ging komen. Voorafgaand aan de persconferenties overlegden zij wat te doen. Drie à vier dagen voor de eerste lockdown besloten zij zelfs al om niet meer te sporten om op die manier hun oudere leden te beschermen. In het begin stuitte dat met name onder de toppers op kritiek. ‘Als die anderen wel kunnen trainen, wil en moet ik ook trainen’, kreeg de voorzitter te horen. Maar nadat Papendal vervolgens op slot ging, viel voor hen eveneens het kwartje.
 

​

20201113_144539.jpg

Het terrein van de atletiekvereniging in Eindhoven is verlaten. Ook in het sportcomplex valt niemand te bekennen, behalve voorzitter Henri van Liempt. Hij loopt de trap op naar de bestuurskamer. Op de verdieping beneden bevindt zich een fitnessruimte die helemaal leeg is en boven staat de kantine stil. Het zijn barre tijden voor de club. Vanuit de overheid is nog wel toegestaan dat je in groepjes van vier samen mag sporten, maar dat is onmogelijk om te realiseren, geeft Van Liempt aan. “Tachtig procent van de recreanten hebben loopmaatjes en sporten in grote groepen. Dat kan gewoon niet meer."

20201113_145202.jpg

Nadat twee maanden alles stillag, ging de jeugd eind april weer de sintelbaan op en een paar weken later volgden de ouderen. In de zomer kon de atletiekclub zelfs redelijk door trainen. Het merendeel hield rekening met de afstand, maar het was niet altijd te handhaven. Van Liempt zag dat het onder de hele bevolking te losjes werd en een nieuwe lockdown was aanstaande. Het betekende een nekslag voor Eindhoven Atletiek, maar liefst tweehonderd leden zeiden hun lidmaatschap op.
 

Voor de voorzitter zeer teleurstellend. “Wij gaan naar de kritische grenzen. Bepaalde uitgaven kun je tegenhouden, maar trainers die training geven moet je een vergoeding betalen.” En waar de gemeente Eindhoven in de eerste lockdown gul was en besloot om vier maanden geen huur te vragen, loopt dat nu ook gewoon door. Toch zal de club volgens hem niet omvallen. “We zijn een relatief sterke vereniging met genoeg vermogen.” Het zal een marathon worden voor Eindhoven Atletiek, maar gelukkig zijn ze daar wel bekend mee.

bottom of page