top of page

‘Das echt zund’

Geen gezellige derde helft meer na een wedstrijd, geen kaartavondjes meer na een training en geen frituurlucht meer die over het sportpark waant. De kantines zijn op slot. Voor vele sportverenigingen doet dat zeer in de portemonnee. Zeker in Brabant, waar ze niet vies zijn van een snackie en een pilsje. In de serie ‘Das echt zund’ wordt in iedere aflevering een andere Brabantse amateurclub uitgelicht die zich uitlaat over de maatregelen. Deze keer voetbalclub R.K.V.V. Jong Brabant uit Berkel-Enschot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Zo probeert Jong Brabant de saamhorigheid enigszins te behouden. Want die heeft wel een flinke knauw gekregen. “Normaal gesproken staat het sportpark hartstikke vol op de zaterdagochtend met ouders die staan te kijken. Nu moeten ze hun kinderen op de parkeerplaats afzetten.” De voorzitter kan ze daardoor ook niet even aanspreken: ‘Van hey, kun jij dat een keer doen?’. “De sociale contacten zijn hartstikke belangrijk voor de club en die zijn er niet. Daar maak ik me zorgen om.” Hij ziet gelukkig nog geen stagnering in het aantal leden, maar sluit dat niet uit in de toekomst. “Ouders die een kleintje van vijf of zes jaar hebben, zullen misschien wel denken: ‘Ik maak mijn kind volgend jaar weer lid, want dan kan ik hopelijk gaan kijken.’” 

Niet alleen de jeugd wordt geraakt, ook de senioren zijn de dupe van de maatregelen. Die mogen bijna niks meer. De selectie traint momenteel één keer per week in groepjes van vier en af en toe wordt er een online quiz gedaan om zo toch nog contact met elkaar te houden. Van den Wijngaard: “Ze nemen ons geen dingen kwalijk, maar er is gewoon niet veel aan zo. Zondag na de wedstrijd is het normaal gesproken gezellig in de kantine. Voor veel senioren is de derde helft een wezenlijk onderdeel van het lidmaatschap en dat is weggevallen.”

Naast de gezelligheid mist de voetbalclub uit Berkel-Enschot ook een heleboel inkomsten door de corona-crisis. Vorig seizoen kwamen ze er financieel gezien nog goed doorheen. De gemeente Tilburg belastte geen huur meer vanaf 1 maart en de KNVB rekende geen contributieoverdrachten. Het scheelde de vereniging twintigduizend euro en dat konden ze goed gebruiken. “Anders waren wij ook in de negatieve cijfers gekomen.” 

Voor dit seizoen is dat wel het geval. Van den Wijngaard en andere bestuurders rekenden in de begroting op een kantineomzet van 75%, maar dat gaan ze niet halen. Dat weet hij zelf ook maar als te goed. “We hebben reserves en zullen niet omver vallen.” Zo blijven sponsoren de club trouw. Vanwege de financiële ruimte wil de voorzitter zoveel mogelijk activiteiten door laten gaan, vooral naar hun leden toe. “Ze betalen gewoon allemaal contributie en als je helemaal niks meer te bieden hebt, wordt dat ook vervelend. Als je iets kan doen, wil je dat doen.” 

In de eerste lockdown was dat onmogelijk. Alles lag plat. Pas vanaf 29 april mocht de jeugd weer stapje voor stapje beginnen met trainen. R.K.V.V. Jong Brabant deed dat dan ook dezelfde dag. Ouders gedroegen zich netjes en de club draaide nog een aantal topweekenden. Dat terwijl de kantine voor een deel gesloten bleef. “In de kantine kon je afhalen om vervolgens buiten te eten en te drinken”, legt de voorzitter uit. Hij zag dat de honger naar voetbal groot was. In de weken dat de club open mocht, kwamen er meer mensen dan normaal. Het bestuur deelde de tafels op anderhalve meter in, zette extra parasols neer en maakte looplijnen op de grond. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​


​

20201031_113958.jpg

​Toch geeft Van den Wijngaard aan dat het niet te doen is om iedereen in de hand te houden. “Na vijf glazen bier wordt de anderhalve meter erg klein. En ik wilde niet als politieagent in de gekste discussies terecht komen.” Hij vreesde dan ook voor strengere maatregelen en die angst kwam uit. De amateursport ging eind september voor de tweede keer op slot. “Het is een gek seizoen voor iedereen. Competities zullen niet uitgespeeld worden en niemand zal promoveren of degraderen. Dat is klote voor die gasten.” Het viel de voorzitter nog mee dat de jeugd mocht blijven trainen. In het voorjaar hoopt hij dat ook de senioren weer aan de gang kunnen. “Dan moet het helemaal onder controle zijn of er moet een goed betrouwbaar vaccin op de markt komen. Het belangrijkste is dat we gezond blijven en de gezelligheid, die komt wel weer terug.”

20201031_114316.jpg

​Het is levendig op het sportpark van R.K.V.V. Jong Brabant. De jeugd speelt onderling partijtjes en ouders staan achter de hekken of vanaf de parkeerplaats toe te kijken. Een gebruikelijke zaterdag voor de voetbalvereniging, maar op de zondag is het leeg. “Gelukkig hebben wij een hele grote jeugdafdeling en loopt hun trainingsschema gewoon door”, haalt voorzitter Bert van den Wijngaard opgelucht adem. Op zaterdag organiseert de club daarnaast het een en ander onderling ter vervanging van competitie en bekerwedstrijden. Van half tien tot vier uur kunnen de leden van onder de achttien jaar partijtje spelen en training volgen. 

bottom of page